Hudens hälsa
Huden är det näst största organet i vår kropp efter yta (insidan av tunntarmen är 15 – 20 gånger större), utgör en sjundedel av en genomsnittlig persons totala vikt och utför många funktioner som är avgörande för vårt totala välbefinnande.
Vår hud speglar vad som händer i våra kroppar, såväl som några av de yttre faktorer vi kan utsättas för. Dess ton, konsistens och tillstånd är ofta viktiga indikatorer på det allmänna hälsotillståndet.
I den här artikeln tittar vi på hudens struktur, den viktiga roll den spelar för vår hälsa, faktorer som kan påverka den och hur vi kan ta hand om den.
Hudens struktur
Hud är en komplex struktur som består av upp till sju lager och många olika celltyper. De primära lagren är epidermis, det yttersta lagret som är en vattentät barriär och vår första försvarslinje mot den yttre miljön; dermis, mellanskiktet som ger huden dess styrka och elasticitet och hjälper till att skydda kroppen från stress och påfrestningar; och hypodermis, det djupaste lagret som består av fett och bindväv som ger isolering och dämpning.
En genomsnittlig kvadrat tum av huden rymmer upp till 650 svettkörtlar, 20 blodkärl, 60 000 melanocyter (cellerna som ger huden dess pigmentering och hjälper till att skydda mot UV-strålning) och mer än 1 000 nervändar. Typer kan variera från torra till feta och runt tusen arter av bakterier har hittats över hudvariationer, vilket gör det till en rik och mångsidig livsmiljö.
Hudfunktion
Vår hud är så mycket mer än bara det yttre höljet för våra ben, muskler och andra organ; den har flera viktiga funktioner, inklusive:
Skydd mot fysisk skada, ger en barriär mot UV-strålning och uttorkning, och ett immunförsvar mot patogener som skadliga bakterier, virus eller kemiska hot. Och att kunna läka sår genom bildandet av ärrvävnad.
Känner beröring, smärta, temperatur och tryck genom dess tusentals nervändar.
Reglera kroppstemperaturen genom svettproduktion och utvidgning av blodkärlen för att hålla våra kroppar sval, eller ge oss gåshud och sammandragande blodkärl för att hjälpa oss behålla värmen.
Ta bort slaggprodukter genom svett.
Syntetiserar vitamin D när den utsätts för solljus.
Lagra fett och vatten.
Faktorer som påverkar hudens hälsa
Vår huds hälsa bestäms av många olika faktorer, av vilka en del kan vi kontrollera, andra som vi inte kan.
Genetik kommer att påverka vår hudtyp, färg och känslighet för vissa hudåkommor.
Åldrande gör att vår hud tappar elasticitet och fukt; den blir tunnare och blir lättare skadad och benägen för klåda, blåmärken och infektion. Epidermis blir långsammare på att ersätta döda hudceller och läkningsprocessen kan ta längre tid. Många åldersrelaterade hudförändringar beror på att våra kroppar producerar mindre kollagen – en nyckelkomponent i hudens struktur – när vi blir äldre.
Miljöexponering som UV-strålning och hårt väder kan skada huden.
Livsstilsval som kost, återfuktning, rökning, vår valda hudvård, överdriven alkoholkonsumtion och överdriven, oskyddad solexponering påverkar alla hudens hälsa.
Hormonella förändringar under puberteten, graviditeten och klimakteriet kan medföra betydande förändringar i vår hud
Sjukdomar som diabetes och hudsjukdomar som eksem och psoriasis påverkar hudens hälsa.
Kronisk stress frisätter två kraftfulla hormoner, kortisol och adrenalin, i våra kroppar och sätter i gång en komplex reaktion som kan göra huden mer känslig och reaktiv och till och med påskynda åldrandeprocessen.
Att bibehålla en frisk hud
Som vi just har sett påverkar många saker vår hud. Även om vi inte kan förändra vår genetik eller vända åldrandeprocessen, om vi tar ett holistiskt tillvägagångssätt, finns det fortfarande mycket vi kan göra för att bibehålla hudens hälsa så att den fortsätter att se bra ut och fungera optimalt.
Utveckla en konsekvent daglig hudvård för att hålla huden ren, väl återfuktad och skyddad från solen (hudläkare rekommenderar att du använder solskyddsmedel med minst SPF30 och undviker överdriven solexponering). Det är viktigt att vi lär känna vår hud, ta reda på vilka produkter som bäst passar våra behov och anpassa vår regim till eventuella betydande förändringar.
Drick mycket vatten och ät vattenrik mat, frukt och grönsaker för att hålla dig hydrerad.
Undvik rökning, överdriven alkoholkonsumtion och en kost rik på raffinerat socker och ultrabearbetade livsmedel, som alla har visat sig minska och bryta ner kollagen, vilket leder till att hudens åldrande accelererar.
Hantera stress med en kombination av avslappningstekniker, regelbunden träning, ordentlig sömn, upprätthålla starka sociala kontakter och stöd från familj, vänner eller vårdpersonal.
Ät en balanserad, varierad, hela livsmedelsbaserad kost som är rik på vitaminer, mineraler, näringsämnen och antioxidanter. Här är några av de mest fördelaktiga:
Vitamin A – viktigt för hudreparation och underhåll; finns i morötter, sötpotatis, squash, bladgrönt, fet fisk som makrill och tonfisk och ägg.
C-vitamin – en kraftfull antioxidant som hjälper till att producera kollagen och skydda huden från skador orsakade av fria radikaler; bra källor inkluderar citrusfrukter, bär, paprika, broccoli och blomkål.
Vitamin E – hjälper till att skydda huden från oxidativ stress och UV-skador och har antiinflammatoriska egenskaper; finns i oliv- och rapsoljor, nötter och frön och avokado
Vitamin D - avgörande för hudcellstillväxt, reparation och metabolism; finns i ett relativt litet antal livsmedel inklusive fet fisk, berikade spannmål, ägg, rött kött och svamp.
Zink – avgörande för hudläkning, minskar inflammation och skyddar huden från UV-skador; bra källor inkluderar rött kött, skaldjur, baljväxter som kikärter och kidneybönor, nötter, hampa och pumpafrön och tofu.
Selen – skyddar huden från oxidativ skada och infektioner och hjälper till att bevara dess elasticitet; finns i paranötter, skaldjur och fullkorn.
Koppar – väsentligt för produktionen av kollagen och elastin, vilket hjälper till att upprätthålla hudens fasthet och elasticitet; bra källor inkluderar skaldjur som krabba och lax, cashewnötter, svamp, potatis och mörk choklad.
Omega-3-fettsyror hjälper till att upprätthålla hudens lipidbarriär och minska inflammation; finns i fet fisk, linfrön och valnötter.
Kollagen - är det mest förekommande strukturella proteinet i våra kroppar och finns i bindväv, hud, senor, ben och brosk. Vi producerar det naturligt, men vår förmåga att göra det minskar när vi blir äldre, så att äta kollagenstödjande livsmedel som citrusfrukter, kyckling med skinn, fisk, ägg, bär och benbuljong kan vara till hjälp. Många människor tar också kollagentillskott eftersom viss forskning tyder på att dessa också kan vara fördelaktiga för hudens hälsa.
EssentiaGlow erbjuder en rad kosttillskott som stödjer hudens hälsa. Några av de bästa är: Beach Rose Hip, Coenzyme Q10, Omega-3 Fish Oil, Skin Collagen och Vitamin D.